Get Adobe Flash player

Német táborAz EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA,
NEMZ-TAB-18 pályázata alapján támogatott tábor


"A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja"

Ökoiskola


Zöld területeinkFaültetés virágültetés


Határtalanul 2018

Erdély levegőjében van valami láthatatlan

,, Erdély levegőjében van valami láthatatlan, megnevezhetetlen erő, mely mintha a földből sugározna, s belenőtt a fákba, hegyekbe, meg az emberi gondolkodásba. Ez az erő csodákra alkalmas” -írja Wass Albert.

Az MTÁI Széchenyi István Általános Iskola 7/a és 7/b osztályos tanulói, valamint a Völgyesi Jenő Általános Iskola 7.osztályos tanulói május 10-13. között megismerkedhettek Erdély csodáival.

Diákok, tanárok nemcsak a legendákkal át meg átszőtt tájat, de az ott élők vendégszeretetét is megismerhették. Igazi időutazás keretében fedezhettük fel Erdély történelmi titkait, természeti kincseit. Elmondhatjuk, hogy az erdélyi kirándulás alatt ,,határtalanul” szép élményekkel gazdagodtunk, nagyon jól éreztük magunkat. Megtanultuk, hogy jobban figyeljünk egymásra, ápoljuk hagyományainkat, vigyázzunk természeti kincseinkre.

Rengeteget nevettünk, sok fotót készítettünk, de leginkább emlékeinkben él majd ez a négy nap, amely nagyon nagy élmény volt és szívesen visszamennénk.

Köszönetünket fejezzük ki a kiránduláshoz nyújtott segítségéért Kovácsné Bodor Erika alpolgármester asszonynak, Kindlein Erikának, Gyarmati Évának, Szabó Editnek, dr. Orbán Tamásnak, Emmert Renátának, Kovácsevicsné Hortváth Valériának, Mikóczi Attilának (Mikóczi Pincészet), Horváth Zoltánnak (Planina Borház)Idén is „HATÁRTALANUL” utaztunk Erdélybe

A „Határtalanul” program keretében az MTÁI Széchenyi Iskolája és Völgyesi Jenő tagiskolájának 49 hetedikes diákja 5 kísérő nevelővel 2017. május 8-11. között bejárta a Király-hágótól Marosvásárhelyig a valamikori Magyarország területét.

A gyerekek a „Só útján” elnevezésű program keretében előzetes feladatokkal, együtt, projektmunkában készültek az utazásra.

Hazaérve értékelő órát tartanak a hatodikosoknak, „Nemzeti összetartozás - HATÁRTALANUL” című témanap keretében ünnepélyes keretek között emlékeznek a trianoni eseményekre, és élménybemutatót tartanak a 4 napos programról. Legfőbb célunk a magyarság és a határainkon túl élő testvéreink összetartozásának erősítése, történelmi gyökereink megismerése.


Határtalanul pályázat 2017

A Mohács Térségi Általános Iskola Széchenyi Iskolájának és Völgyesi Jenő Tagiskolájának 7. osztályos tanulói izgalmas kirándulásra készülnek. A „Határtalanul!" pályázat nyerteseként 2017.május 8-11. között Erdélybe utaznak a hetedikesek, ahol „A só útján" programot valósítják meg. A diákok Székelyföld gazdag természeti és kulturális kincseivel ismerkedhetnek meg a négy nap alatt.

Határtalanul 2016

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett HATÁRTALANUL pályázat nyerteseként iskolánk 7. a osztályos tanulói a

Völgyesi Jenő Tagiskola 6 diákjával kiegészülve 2016. május 16-19. között Erdélybe utaznak. „A só útján – erdélyi kirándulás

Mohácsról” c. program során Erdély kulturális és természeti kincseivel ismerkednek meg a diákok. A pályázat előkészítő

szakaszában járnak a tanulók, a történéseket folyamatosan közöljük majd.


Határtalanul 2016

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt "Tanulmányi kirándulások hetedikeseknek" című pályázaton 6. évfolyamunk

 1 805 000 ft támogatást nyert , jövőre utazik a 6 a és b osztály Erdélybe.

Egészségnap

Novemberben szokás szerint szeretnénk felhívni tanulóink figyelmét az egészséges életmódra. Ennek keretein belül a Szülői Munkaközösség tagjai nagyon bőséges és finom, egészséges ételkóstolót készítettek a gyerekeknek. A Tesco áruház 20.000 Ft értékben gyülölccsel támogatta rendezvényünket. A véradás is egyre sikeresebb, idén rekordszámú véradó jött el, hogy segíthessen.

Tanulóink mozgással kezdték az egészségnapi programokat: 1 - 6. osztályios tanulóink zumbázhattak Kling Erika vezetésével, a 7. és 8. ozstályos fiúk karatéztak a foglalkozást Verbulecz Gábor vezette, a lányok a jógával ismerkerkedhettek Szüszmann Csilla irányításával.

Ezután a kicsiknek két helyszínen rendőrségi előadások következtek: a vízirendőrök felhívták a figyelmet a veszélyekre, a rendőrkutyás bemutató nagy sikert aratott.

A felsősök interaktív elaődásai a következők voltak:

5.a.b.: egészséges táplálkozás,Szaksz Lászlóné

6.a.b.: Az alkohol káros hatásai, Takács András

7.a.b. fiúk: Caritas szolgálat feladatai

8.a.b.: PSZC Montenuovo Nándor Szakközépiskola diákelőadói

A napot rendhagyó osztályfőnöki órák zárták, a 7.a.b. osztályosok a "Nem a gólya hozza" című szexuális felvilágosításon vettek részt, Dr Bakó János előadásában.

Köszönjük minden előadónknak a résztvételt, a DÖK-nek a szervezést és mindenkinek, aki hozzájárult rendezvényünk sikeres lebonyolításához.


JUTALOM TORTA

A 4.b. osztály osztály jóízűen elfogyasztotta a szülők által felajánlott tortát, amelyet az egészségnevelési napon megrendezett véradási versenyen nyertek.

Köszönjük!Egészségnap

November 24-én került megrendezésre iskolánkban az egészség nap. A programok a szülők által elkészített ízletes ételkóstolóval kezdődött. Ezúton is szeretnénk megköszönni munkájukat, nagyon sok finom és egészséges falat került a gyerekek tízóraijába. A banánt a Tesco áruháztól kaptuk ajándékba, melyet szintén köszönünk.

Az alsósok egy igazi mentőautót vehettek közelről is szemügyre és ismerkedhettek meg a mentősök munkájával, majd különböző egészséges életmódhoz kapcsolódó műhelymunkában vehettek részt, végül Kling Erika vezetésével fergeteges zumba óra következett.

A felső tagozatosok testébresztővel kezdtek: Sztárcsevics Jánossal tae boztak, majd osztályonként elvonulva érdekes feladatokat oldottak meg, végül vendégelőadóink következtek: dr Faludy Ilonától fogápolásról, Ernsztné Csáki Melindától internetes bűnmegelőzésről, dr Bakó Jánostól szexuális felvilágosításról, Szaksz Lászlónétól elsősegélynyújtásról és Takácsné Kéri Hajnalkától, valamint férjétől Takács Andrástól az alkohol káros hatásairól hallgathattak meg a diákok interaktív előadásokat.

Délelőtt a szülők, rokonok, ismerősök vért adhattak. A véradók száma évről évre nő, melynek nagyon örülünk. A legtöbb véradót a 4.b. osztály tudta mozgósítani, jutalmuk egy, a szülői munkaközösség által felajánlott torta lesz.

Köszönetünket fejezzük mindazoknak, akik hozzájárultak a sikeres egészségnapunk lebonyolításához.
Papírgyűjtés eredmények!

Kedves gyerekek, szülők, nagyon jó munkát végeztetek,  a városban a legtöbbet a Széchenyi iskola diákjai gyűjtötték. Köszönjük a szülők segítségét is.


Testvériskolai kapcsolat Beli Manastir

A Széchenyi Iskola 4. és 5. B. osztályos tanulói május 5.-én látogatást tettek a Beli Manastir/pélmonostori „Franjo Tuđman” Átalános Iskolába, ahol a két intézmény pedagógusai és diákjaji a többéves testvériskolai kapcsolatok révén újabb közös élményekkel, ismeretekkel gazdagodtak. A mohácsi diákokat elkísérték Csollákné Takács Lívia igazgatónő, Zellerné Pesti Ildikó, Erdélyiné Jandrók Anita, és Bosnyák Mirjana tanárok, valamint Brozovácz Istvánné nyugdíjazott horvát nemzetiségi tanárnő is. A szervező-vendéglátók részéről Jáger Brigitta tanárnő szervezésében sokszínű, élménydús program várta az odalátogató diákokat, melynek keretein belül nyelvi foglalkozáson vettek részt közösen a horvátországi társaikkal, melyet az intézmény aulájában egy ünnepélyes, a magyar kultúrát impozánsan bemutató kiállítás megnyitó koronázott. Ezt követően a magyarországi látogatók Topolje/Izsép településen megtekintették a Sokac tájházat, majd Zmajevac/Vörösmart településen, a Zöldúthoz kapcsolódó látogatóközpontot, és a Baranyai Júlia emlékházat is. A kirándulók sok kellemes tapasztalattal, maradandó élményekkel gyarapodva tértek haza.

Tavaszi papírgyűjtés

Iskolánk tanulói összesen 9481 kg papírt gyűjtöttek.

Természettudományos Pár-Baj 2016

 Mohács Térségi Általános Iskola, Széchenyi

Az iskola Természettudományos Munkaközössége 5. alkalommal szervezett versenyt a város és környéke 7-8. osztályosainak. A 31 nevezett csapat (páros) négy - valamikor népszerű -televíziós játékhoz hasonló kvízjátékban (Legyen Ön Is Milliomos, Áramütés, Igaz - Hamis, Párbaj) bizonyíthatta tudását a természettudományok (matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz, technika és informatika) körében. A részletes eredmények a www.mtamk.uw.hu weboldalon olvashatók!

Végeredmény:

 

1.      Hajas Ádám – Szűcs Tamás                    Park Utcai Katolikus Általános Iskola

2.      Berek Milán – Schweitzer András             Park Utcai Katolikus Általános Iskola

3.      Óh Martin – Parcsetich Gábor                 Brodarics István Általános Iskola